2012. november 19.

Vojta összefoglaló:



Végre megírtam a Vojta terápia beszámolómat :)
Minden nyomást 1-1 percig kell tartani.
Most 3 napot sikerült mennünk erre a számunkra új terápiára. A Vojta a reflexpontok nyomásával ingerli a központi idegrendszert és mozgatja meg a testet. Az első feladatunk a mellbimbó és a szegycsont találkozásánál lévő pont a bordaívben amit lefelé és kicsit átlósan felfelé kell nyomni, amitől az ellenkező oldali vállnak kéne lazulnia és a nyomás alatt tartott lábat meg felhúzni, közben a fejecske a nyomás alatt tartott oldal felé van fordítva.
Ugyanezt a pózt kell úgy kombinálni a következőnél, hogy a nyomás alatt tartott oldal felé fordított arcon a száj szélén kell megkeresni azt a pontot ami az arccsont alatt található. Itt nem nyomok csontot, a nyelvet ingerlem tulajdonképpen a nyelésre.
A következő feladat ugyanúgy háton fekvésben van, és most nem nyomom a száj alatt, hanem amelyik oldalon nyomom a bordaközét az ellenkező oldali lábat hajlítom és a térd két oldalán nyomom a csontot és kicsit lefelé fejtek ki nyomást.
Ezeknél a feladatoknál amit már most észrevettem, hogy amikor a térdét nyomom abban a pózban jobban emeli az ellenkező lábát.

Az új pózunk hason fekvésben van, és a póz a következő: jobb kéz előre hajlítva van, a fej jobbra fordul de inkább olyan félfordulat csak mert nem kell teljesen átfordítani oldalra, a bal kezet nyújtva lefelé maga mellé, a jobb láb nyújtva és  a bal lábat hajlításba tenni és nyomni a sarokcsontot 1 percig. Itt kell neki a nyújtott kezet előrehúzni és a nyújtott lában maga alá húzni, ez egy kúszópóz. Nem nagyon szabadna hagyni, hogy kirúgja magát, de a tornászunk megengedte, hogy ha menne Fefe akkor hagy haladjon így előre. Ugyanezt a feladatot a másik oldalon is el kell végezni.
Ez a feladat egészen jól megy, csak sokszor nagy sírással.
Szépen húzza előre a kezét és a lába is mozdul, csak a sírás ne lenne hozzá akkor már kúszna is. Na mindegy, csináljuk és lesz ami lesz.

Ezek a feladatok nem fájnak, csak egész egyszerűen nagyon megpiszkáljuk az agyat ezekkel a nyomásokkal és Fefének meg dolgoznia kell, ami megterhelő számára. 

Természetesen csináljuk a Suit-on kapott feladatokat is, ami a csípőmozgatás, lazítás, fejkontroll.
Amit ez az 1 hét alatt megfigyeltem az az, hogy Fefe lába sokkal lazább. A csípője szépen lelazult és mozgatja mind a két lábát. A kezei lazák, nem kell szenvedni vele egy ruhaváltásnál :) A figyelme, látása, kommunikációja, ébrenléte sokkal de sokkal jobb, sőt most már nem alszik délután.

A korai fejlesztőnk is folyamatosan dicséri Fefét, hogy hétről hétre mennyit fejlődik. Szuper.

Hogy a bordaközi nyomásokat jól csinálom-e azt nem tudom, de az biztos hogy ártani nem ártok vele és mivel lazább így valami csak változik :) Sokat mosolyog, sőt a kacagás is megy már :D Ezt a Mama szokta megkapni, de már mosolyt és is kapok :D 

Epivel is nagyon jól állunk. Eddig ebéd és vacsora után voltak rohamok (már ha mind roham, mert ugye ezt senki nem tudja biztosra), és minden roham után hatalmas böfögés jött, de most már nincs. Egyszerűen szól és felvesszük, jön a büfi és kész. Ami még nagyon ritkán gondot okoz az a széklet, van hogy kicsit megakad és ez este kisebb görcsöt szokott okozni :( 

Ja igen, majdnem elfelejtettem, hogy ha Mama mondókázik vele akkor Fefe is mondja vele :) persze nem lehet érteni, de nem is ez számít :D 
 És tessék egy mai kép, szépen próbálkozunk az állással is :D

Nincsenek megjegyzések: