2012. november 13.

Vojta



Új terápiát kezdtünk el, mégpedig a Vojtát.

Az ötvenes évek középen (igen, ez a terápia nálunk még elérhetetlen) a Müncheni Gyermekklinikán szerzett tapasztalatai alapján dolgozta ki a reflexlokomóción alapuló gyógytechnikát, a Vojta terápiát. Ez a módszer közvetlenül lép közbe a mozgást és tartást irányító agyi folyamatokba. A terápia során hason, hanyatt és oldalfekvésből kiindulva a törzsön és a végtagokon ingereket keltenek, melyek ideális lokomóciós mozgásmintákat váltanak ki, így erősítik a gyermek gyengeségeit a reflexeik működtetésével. Egy meghatározott ízületre kifejtett nyomás segítségével éri el a kívánt izomaktivitást, mely javítja az önészlelést és a térérzéket, jótékony hatással van az emésztésre, a vérkeringésre és a légzés mélyülésére.
A módszer alkalmazható csecsemő-, kisgyermek- és felnőttkorban, tehát kortól függetlenül a mozgáshibák, agyi zavarok, gutaütés utáni állapotok, baleset, az egész kicsi korban fellépő gerincferdülés megelőzéséhez és gyógyításához. A gyógytornász, a terapeuta által kiválasztott hatékony gyakorlatok, betaníthatók és otthon, a szülők segítségével elvégezhetők. A Vojta-féle gyógytornát napi három-négyszeri alkalommal meg kell ismételni a legjobb eredmény elérésének érdekében.

Hétfőn volt az első foglalkozásunk, ahol a bordaívben kell 1-1 pontot lefelé és kicsit felfelé nyomni, amitől az ellenkező oldali lapocka lazulását és a lábak felhúzását kell elérnünk. Ez ma már a terapeutának sikerült, nekem még csak a lábujjait mozgatja, de ez is jó jel már.

Ma volt a második foglalkozásunk, ahol a nyelvtőnél kell 1-1 pontot nyomnom, hogy a nyelés jobban menjen és a nyálazás javuljon. Le tudja nyelni Fefe szépen a nyálát és az ételt is, de pl ha koncentrál akkor szabályosan folyik a nyála, így ezen is megpróbálunk javítani.
Ma kaptunk még egy feladatot ami már nehezebb falat lesz. Itt hason kell feküdnie az asztal szélén, ahol pl a jobb lába lelóg, a kezei hajlítva, a fejecske kicsit jobbra a homlokra tenni, a bal lábát hajlítva tartani és a sarokcsontot nyomni. Ezekbe a pózokba 1-1 percig meg kell tartani. Ez a feladat nehéz, mert Fefe nyomja előre magát, de itt most maradni kell. Ez Fefe esetében igen nagy kihívás, mert olyan erő van benne, hogy hihetetlen. mindegy, csináljuk :)

A harmadik feladatunk, hogy kúszásnál semmi mást nem kell csinálni, csak a hajlított lábon a sarokcsontot nyomni, Ő meg szépen megy előre. :)
A következő találkozónk csütörtökön lesz, aztán pár hét itthon gyakorlás míg nem jön ismét a terapeuta. 

Amit eddig észrevettek:
- fej fordítása balra. Ez eddig nem nagyon ment, Fefe nyaktartása határozottan beállt fekve jobbra.
- fej megtartása középen. Ez sem ment, de most képes szépen középen megtartani
- kúszásnál jobban húzz a kezét, el sem hittem volna ha nem látom :)
Érdekes, hogy ami használ a gyerekek fejlődésében Magyarországon elérhetetlen :S

3 megjegyzés:

joska írta...

Hova jartok Vojta terapiara?
Megkerdezhetem, hogy Apuka felkoszontotte Fefet?
Ugy latom,szep szulinapja volt!

Paku Andrea írta...

A buli jó volt :)
Apuka felköszöntette-e? igen, telefonált. :S

Budapestre lett szervezve a Vojta. 1 hetet tölt itt a terapeuta, és legközelebb január elején jön ismét, addig csináljuk amit kaptunk feladatokat.

Unknown írta...

Szia! Megkérdezhetem a terapeuta nevét és elérhetőségét? Nekünk is szükségünk lenne a Vojta_terápiára. Köszönettel Dóri