2013. január 11.

Első heti összefoglaló



Vége az első heti terápiának, ami ismét fantasztikus volt.
Szeretek ide járni, a terapeutánk nagyon jó, szereti Fefét és Fefe is megszerette őt, nagyon jól dolgoznak együtt. Amikor Ania beszélget, Fefe dumál neki hiszen sem angolul nem tud, sem lengyelül :)

Még a torna előtt megbeszéltük a tornásszal, hogy én mit szeretnénk, hogy Ő hogyan látja a videók alapján Fefét. Én nagyon szerettem volna, ha most forogni tanulunk, de hogyan is írjam, Fefe igazi kényelmes gyermek :)
Az első nap azt mondtam volna, hogy lusta, de a hét végére inkább azt mondanám, hogy passz. Nem tudom eldönteni, hogy nem akar mozogni, vagy az agy nem ad olyan parancsokat hogy „tessék már megmozdulni”. Olyan kényelmes is, de eközben meg  tetszik neki a foglalkozás. Nagyon hamar elfárad, a 2 óra pont elég. A terapeuta véleménye is az, hogy tudna mozogni, megfordulni, állni, ülni és sorolhatnám, de még nem tart ott agyilag hogy az akarás vigye előre. Értelmileg mindent felfog, tudja hol zenél, hol beszél az ember, mit szeretnék kérni tőle, de lassan mozog az agya. Ez így lehet furcsán hangzik, de máshogy nem tudom leírni azt hogy az agy lassan továbbít. Ezért is örülök nagyon, hogy Ania lett a terapeutánk, mert tudja hogy Feféhez türelem kell, és lassú mozgás.
A lényeg, hogy most a támasztásra hajtunk, a fej tartására, a kéz használatára, támasztásra, egyenes ülésre. Mivel Fefe szeret ülni, ezért ez az első lépés afelé, hogy önállóbb lehessen, abban erősítsünk amit szeret is.
A másik amit még kezelünk, a száj zárása. Arcmasszázs, szájzárás. Ez is egy nagy falat lesz nekünk, mert Fefe folyamatosan nyitva tartja a száját. Nem tátja, csak egyszerűen nem zárja össze az ajkait, most ezen is dolgozunk. 

Amit már ezen a héten is megfigyeltem: 
  • a bal kezét is leteszi maga mellé fekvő helyzetben   
  • támaszt rövid ideig mind a két kezével külön-külön
  • nyitott ujjakkal kapaszkodik, támaszkodik
  • valamiben kapaszkodva próbálunk felállni, és egészen jól megy  
  •  emeli a bal kezét is (eddig nem használta a bal kezét irányítva)
Még 1 hetünk van, utána folytatás itthon (kemény munka vár ránk), majd a következő alkalom április elejétől lesz, ismét 600 euró a költsége. Nekünk nagyon jó ez a terápia, látványos eredményeket értünk el vele.

Ivás: Fefe mostanában nem hajlandó cumisüvegből inni hanem poharazunk. Ez nagyon jó persze, csak így sokkal kevesebb folyadék jut a szervezetébe, de míg pisil rendesen addig nagy baj nincs, a napi 2dl csak folyadékot mindenféleképpen meg kell inni, ebből nem engedek :) Most a poharas ivásra is kaptunk ülőpózt, ezt gyakoroljuk. 

Evés: próbáljuk a székben evést, egyenlőre sikertelenül, de persze nem adjuk fel. Az ültető-mobulnak elég idétlen a fejtámasztója, ezt átalakítjuk, lehet ez idegesíti és nem eszik inkább benne. Ha nem eszik székben, akkor ugye folytatjuk ölben, hiszen enni kell, amit szintén nagyon jól tud, és vissza is él vele :)

Nincsenek megjegyzések: