2013. március 28.

Csont



Szerdán megkaptuk az Endokrinológiáról a leletet, ami (várhatóan) pocsék eredményeket hozott. 

Az ODM vizsgálat eredménye: az életkorához viszonyítva határozottan csökkent csont ásványianyag tartalom. 
Csuklóröntgen eredmény: a csontmagvak érése között nagyfokú discrepantia látható. A hozzávetőleges csontkora kb 1 év 6 hónap. (ez elég rossz, mivel 2012.01-hóban volt a csontkora 1 év 5 hónapos).
D3-vitamin szint: 29.9    Referenciaérték: 23-60
TSH meghat: 0.779          Referenciaérték: 0.350-4.940  (A pajzsmirigy működését, hormontermelését az agyalapi mirigy szabályozza a TSH elválasztásával. A TSH serkenti a pajzsmirigy működését.)
T4 meghat: 12.57             Referenciaérték: 9-23.2 (A tiroxin, a pajzsmirigy hormonja, mely a szervezet "működési sebességét" szabályozza. A tiroxin értéke csak a szabályozó rendszer többi hormonjával (TSH, T3, FT3) és a klinikai tünetekkel együtt értelmezhető.)
Vélemény: Az alacsony csont ásványianyag tartalom és a csökkent D-vitamin szint miatt D-vitamin dózisát emelni kell napi 2 csepp Vigantolra. 

Én hozzászólásom:
Beszéltem ma az endokrinológussal (is), hogy eddig is 2 csepp Vigantolt kapott, ami ezek szerint nem nagyon épül be, de ahogy észrevettem Ő ebben nem nagyon tud mit javasolni.
Az első hozzászólása az volt, hogy sportoltassuk a gyereket, ekkor mondtam hogy hát Ő az oxigénhiányos gyermek akinél a sportoltatás igen nehezen kivitelezhető, sőt. Ekkor jutott eszébe, hogy kiről is van szó, így mondta hogy ja igen, akkor ezért ilyen a csontozata és tulajdonképpen ezzel nem tudunk mit kezdeni, jó lenne ha terhelné a csontjait. Na igen, én lennék a legboldogabb ha önállóan mozogna, de nem teszi. Oké, hogy tud ülni, állni, de ez édes kevés.
Ugye kéne a napsütés, amit szintén az utóbbi jó pár hónapban nem láttunk :(
Friss levegő, amivel csak az a baj, hogy fagyos a friss levegő, vagy szakad az eső és a hó, így csak rövid ideig tudom friss levegőnek megmutatni mert Fefe nem szereti a hideget (nem meglepő). És hát azért valljuk be az, hogy kirakjuk a gyereket a teraszra nem ugyanaz mintha kint futkározna a levegőn.
Kéne figyelni a kalcium szintre is, ami tuti hogy alacsony, hiába kapja a vitaminokat, mert a tejérzékenység miatt tejterméket nem kaphat így kilőve ez a forrás is.
Beszéltem a gasztrós dokinkkal is, be kell neki vinni a leletet és megbeszéljük mikor is lesz a tejterhelés és mit is csináljunk addig is.
Közben a körzeti orvossal is konzultáltam, hogy adjunk kalciumot Fefének, de kis mennyiségben nehogy túladagoljuk és a veséjét tovább károsítjuk.
Összességben melyik ujjamat harapjam meg?

Nincsenek megjegyzések: