2013. szeptember 17.

Asztma



Az eset még tegnap történt.
Fefe vasárnap éjjel elég csúnyán elkezdett hörögni. A kilégzése volt nehéz, préselte és idegesítette, zavarta így a pániktól még durvább volt. Hétfőn reggel folytatta, kapott Ventolint, porlasztottunk sós oldattal, de nem segített. A pulmonológus azt javasolta, hogy menjünk el Törökbálintra, mert Ő csak ambulánson tudja ellátni, mert a Rókus kórházban is szétszedték a gyerekosztályokat és nem tud segíteni. Mama elment vele a boltba, a frissebb reggeli levegő segített, de 11 körül csúnyán hörgött megint. Ebéd után elaludt, közben beszéltem a háziorvossal aki írt fel Rectodelt kúpot és ha felkel kapja is meg. Így is tettünk, 15.45-kor felkelt, kúp, uzsonna de a hörgés nem javult, Fefe arcán iszonyat félelem, pánik, kétségbeesés és segítségkérés volt, így felhívtam az orvost, hogy nem javul, irány a rendelő. Ott a doki mondta, hogy igen veszett a hörgés és zörög mindenhol, menjünk be a kórházba hátha kell oxigén neki. Hívtunk egy mentőt, hogy vele hamarabb beérünk. A mentőben fogtam a gyereket, az oxigén tartottam az orra elé és közben az innivalóját is tartottam, így igen mókásan száguldottunk a kórház felé hazánk szuper útjain keresztül.
Megérkeztünk a Heim Pál kórházba itt is első kör a sürgősségi osztály. Itt az a doktornő volt akivel az infúziós napunkon is találkoztunk. Meghallgatta, irány a röntgen majd a belgyógyászati osztály. Átcipeltem Fefét a röntgenbe, majd irány az osztály.
Jött egy nővérke aki megcsinálta a papírmunkát, majd egyszer csak jött egy nagyon fiatal „doktornő” aki szintén a papírmunkával volt elfoglalva, majd kb 1,5 óra múlva meg is hallgatta manókám felső testét. 

Első érdekes párbeszéd:
- mennyit ivott ma a gyerek?
- kb 1,5dl idáig, a napi adag amit megiszik kb 3dl
- és ennyivel elvan?
- látja (azt a mindenit, nekem ez az „elvan” megjegyzés annyira sértő volt)

Kérdeztük a doktornőt, hogy mit fog kapni Fefe, erre a szokásos dolgokat, ami Ventolin, ha nem segít beroduál és ha az sem akkor valami szteroid. (ez mind van itthon is)
A röntgen majd megnézi ha lesz ideje. Ideje???? Mi??????? Pont az lenne a lényeg, hogy van-e valami a tüdővel vagy csak egyszerűen asztmás fulladás.

Hője 37.8 körül volt popsiban, ez Fefénél normálisnak mondható, főleg az előtte lévő 2 órás hurcolást is beleszámítva, tehát ez nem láz. Láz nálunk 39 körül kezdődik.
Jött a nővér, hogy megmutatja az ágyat ahol Fefe fog aludni. Kérdeztük, hogy milyen gyerekek lesznek a szobában?: tüdőgyulladásos, húgyúti fertőzéses. Na itt mondtuk, hogy oké, megyünk haza.
 
Szóltam a doktornőnek, tényleg nagyon szépen és kedvesen, de erre mondta, hogy nem, ilyet nem lehet, a „nagy könyv” ezt nem engedi. Kérdeztem, hogy Ő betenné-e a saját gyerekét fertőző gyerekek közé? de nem válaszolt, hárított. Kérdeztem megint, de megint nem válaszolt, csak hárított hogy Fefe is fertőző. Mondom mitől lenne fertőző? A röntgenjére nincs ideje, láza nincs, orra nem folyik. Összevesztünk :D Én soha, egyetlen orvossal sem vesztem össze az elmúlt 3 év 10 hónap alatt, de ez a nő kiborított. Hogy miért? emberszámba sem veszik a sérült gyereket. Attól, mert Fefe agykárosodást szenvedett el szintén orvosok miatt, attól Ő még egy ugyanolyan érző emberke mint bárki más. Sőt, rájuk jobban kéne figyelni, mert bármikor a pániktól epilepsziás rohamot kaphatnak, nem tudja elmondani mi a baja tehát nagyon gyorsan ki kéne találni és erre pont nem az az eljárás hogy órákat üljön a folyosón. A fulladó gyereket előbb el kéne látni, majd papírozni. Ha valamilyen gyógyszerre allergiás, mondani fogjuk mi szülők. Egy fulladó epis gyereknél miért az a fontos, hogy milyen volt a terhesség és a szülés?

A lényeg, hogy a doki azonnal elkezdett telefonálni, hogy magát hogyan is tudja levédeni. Megkérdeztük, hogy tud-e olyan helyet biztosítani ahol nem fertőzik össze? erre mondta, hogy nem, erre nincs hely. Oké, akkor visszük haza. Mondtuk, hogy lemegyünk a sürgősségire és megcsináljuk a távozási papírokat, de ráíratjuk, hogy miért is visszük haza a gyermeket. A lépcsőházban utánunk jött, hogy tiszteletet kér. Bocsánat, de a tiszteletet nem kérni hanem kiérdemelni kell. Majd mindjárt lett volna hely a gasztrón, de nem mentünk át.
Hazafelé elaludt Fefe a kocsiban, majd este 11 körül felébredt, vacsizott picit és aludt tovább, mindezt teljesen szép tüdőhanggal. Ma sem volt semmi probléma, de azért 2 óránként kap ventolint, biztos ami tuti alapon.

2 megjegyzés:

joska írta...

És mit mutatott a röntgen? Vagy azt nem nézte meg?

Paku Andrea írta...

Sajnos azt több mint 2 óra alatt sem sikerült megnéznie, de tuti hogy nincs baj mert Fefének szinte semmi baja hála.