2015. január 30.

Ortopédiai műtét beszámoló

Kedden este kellett befeküdnünk a kórházba.
Az éjszaka jól telt, Fefe igazán viccesnek találta, hogy hajnalban is lát és kacagva végigmúlatta az éjszakát, így én is :)
Szerda reggel sikerült megbeszélni az orvossal, hogy Fefe legyen az első a műtéti listán, mert nem szerettük volna kockáztatni, hogy vagy kibírja rohamok nélkül 11-ig éhesen, vagy sem. Természetesen Ő lett az első, így megkapta a kis nyugtatóját, aminek köszönhetően gyönyörűen állt a lábán, pedig a fejecskéjét már tartani sem tudta:
Majd elkísértem a műtő ajtajáig, és vártunk.
Kb 2 óra után visszahozták, a műtét jól sikerült. Terv szerint 6 helyen lett volna az izom felszabadítás, de a dokink szerint csak 4 pontban volt szükséges a beavatkozás: adduktor és combfeszítő (térdalja).
Kapott mind a 2 lábára első napra teljes merevítőt (hátul gipszsín, rajta szorosan kötés).
 Ez tudom, hogy elég drasztikusan néz ki, de most már én is értem, hogy a gyerek érdekében kell ilyen teljes láb gipszet kapnia, hogy ne tudja ráncigálni a lábacskáit mert az nagyon fájna neki, felszakadna a seb.
A műtét napján ahogy felébredt a szobában, torkaszakadtából ordított, mert nem bírta mozgatni úgy a lábait (inkább feszíteni) ahogy azt megszokta. Erre a műtétre is azért volt szükség, mert ahogy Fefe folyamatosan feszesen tartja a lábait, azok szorosan zárva vannak így a combcsont és a vápa nem fejlődik rendesen, így keletkezik a csípőficam is. Kapott természetesen fájdalomcsillapítót.
Az éjszaka már nyugodtan telt, nagyot aludt, jókedvűen ébredt, ez megnyugtató volt a szívemnek ahogy láttam éjjel felébredni. A mozgatásra még érzékeny volt.
Csütörtökön reggel a kötözéscsere előtt még kapott fájdalomcsillapítót, de azért az nem volt olyan jó érzés, de Fefe szuper ügyes volt, énekeltünk és az hatott.
Ilyen merevítő marad a lábacskáján még 2 hétig:
Mivel ilyen szerelésben igazán érdekes lett volna hazafuvaroznunk, betegszállító hozott minket.
A dokival is megbeszéltünk mindent.
Fefe jókedvű és mosolygós, ebéd utáni nagy alvásban van éppen :)

Az osztályról: 

Eddig is a Heim Pál kórházba jártunk több orvoshoz, most már az ortopédiát is megismertük.
Az egész osztályon dolgozóról azt tudnom mondani, hogy mindenki kedves volt, köszönjük :)
Valahogy előző hétvégén kikerült a fiús szobából a tv, így a totál üres, sötét szoba maradt.... telefonról néztünk mesét, hallgattunk rádiót, meseolvasás, de így is nagyon, de nagyon gáz volt az egész.

Ágypénz: Na ez az a dolog ami kiverte a biztosítékot. Mivel Fefe súlyosan fogyatékos gyermek, így hivatalosan ingyen kellene ágyat kapjon 1 szülő aki ápolja a gyermeket 24 órában, pont ez miatt. Ezen az osztályon, vagyis inkább most már ebben a kórházban ilyet megszüntetettek. 3000Ft/nap az ágy díja, ami elképzelhető hogy nem olyan hű de nagy összeg, de nálunk igenis az, főleg hogy a nővéreknek az ég világon semmi teendője nincs, mert ugye mi, mint szülők foglalkozunk a gyerekekkel. Persze nagyon aranyosak és kedvesek az osztályon, de tényleg levesszük a dolgokat a vállukról. Mivel hétfőn még nem kellett bent aludni, így 9000Ft volt a 3 éjszaka. Étkezni OEP finanszírozással lehet menni, másik épületbe ahova szintén nem lehet elvinni a gyereket, így vagy eljut a szülő az ebédlőig, vagy nem.
Amennyiben ezt az összeget nem tudja a szülő kifizetni, úgy kaphat ágyat az anyaszállón, ami egy teljesen különálló helyiség, tulajdonképpen egy alaksori szoba (nem voltam benne), de oda a gyereket nem lehet vinni, így éjszaka mondjuk egyedül marad. Vagy ülhet a szülő kis sámlin a gyerek ágya mellett és éjszaka aludhat a földön, a gyerek ágyába NEM!
Természetesen még hétfőn felhívtuk a betegjogi képviselőt, hogy hogyan is van ez, és hogy nem-e lehetne valamit tenni, mire Ő mondta hogy dehogyisnem, írjak a főigazgatónak egy méltányossági kérelmet, meg is adott 2 email címet, meg is írtam csatolmányként a levelemet és elküldtem neki Fefe papírját hogy valóban különleges gyermek, de a mai napig nem érkezett sem hozzám sem az osztályra válasz, így fizetni kellett minden nap. Egyik anyukától kaptam 2 éjszaka árát, amit köszönök, de nem fogadhatok el, így visszautalásra került.
Természetesen ez még nincs lezárva, hétfőn mennem kell vissza a kórházba, folytatás következik, megkeresem őket személyesen. Fefe mellett is, ha én nem tudom kifizetni az ágy napi árát, akkor állhatott volna 1 ember folyamatosan mert 24 órás ellátást igényel. Persze, ahogy olvastam más esetben, a gyerek mellett nem volt szülő és a nővérek sem foglalkoztak vele, leszíjazva, stb
A család végig velünk volt, anyu jött korán reggel, hozott enni és felváltva elmentünk levegőzni, és apu is jött ahogy végzett a dolgával. Ez nagyon nagy segítség volt, egyedül képtelen lettem volna végigcsinálni, fantasztikus családom van, le a kalappal előttük. Testvéremmel is telefonos kapcsolatban voltunk :) Dédiékkel is beszéltünk természetesen :)


És ami a legfontosabb, Fefe igazán jókedvű:



Az itthoni szék is kicsi átalakítás után királyi trónszék lett:


Február 17-én lesz varratszedés és megszabadulunk a fix rögzítőtől. Valószínű, hogy lesz éjszakai sín, ha ez kell ahhoz, hogy a lába rendben maradjon, állunk elébe :)
Még a nadrág viselése kérdéses, és valószínű marad jelenleg gatyó nélkül. Fürdés cicamosdás lesz csak.

Köszönjük mindenkinek a jókívánságokat, szurkolást, sok erőt adott :)

1 megjegyzés:

Ági írta...

Szia, gyors gyógyulást kívánok, továbbá valóban felháborító a helyzet, amit leírsz...
durva nagyon
Ági

remek családod van!!