2015. április 3.

Ételintolerancia

Pár hónapja Fefe újra görcsöl. Hosszú megfigyelés után arra jutottunk, hogy ez nem epilepsziás roham, hanem a régi, "refluxos" öklendezéses görcs. A videofelvételt megmutattam a gasztroenterológusunknak, akinek a véleménye szintén az volt, hogy ismét gyomor probléma van Fefénél.
A savlekötőt 2013 április környékén kezdtük végleg elvenni, a görcsök kb fél éve jöttek vissza. Az eeg alapján sem epis rohamok, az öklendezés és a nyáladzás ami a görcs alatt jön, ivásra és evésre szinte azonnal elmúlik.
Elkezdtünk azon gondolkozni, és Fefe csontkovácsa aki egyben spiritiszta is véleménye alapján is a tej okozza ismét a görcsöket. Péntek (2015.03.15) óta nem kapott Fefe tejet. Kb 2-3 hete a tehéntejet elkezdtem a reggelinél kókusztejre cserélni, de a délutáni joghurt megmaradt, majd ezt is megszüntettük. A görcsök elmúltak.
Hétfő este óta újra előjöttek a görcsök, de be kell vallanom, hogy volt olyan étel, ami tejes volt: aranygaluska, levolac.. így nincs mese, teljes tejmentes diéta tartása kötelező. 
Szerdán megérkezett egy otthoni használatra szánt ételintolerancia vizsgálat. Megcsináltuk este, és ahogy az előhívószert ráöntöttem a mérő tálcára, a helyes használatot jelző színe azonnal kék lett és vele együtt azonnal még 1 pötty, és ez a tehéntej, így nincs mit tenni, minden tejes dolgot száműzünk.
Jelenleg kókusztejet és rizstejet használunk, ezek ízesítését variáljuk.

Ph tesztcsíkkal is mérem Fefe nyálát. Általában savasabb eredmény jön, a görcsök alatt pedig erősen lúgos. Nem, még teljesen nem tanulmányoztam ki, hogy ez mit is jelenthet, azt hiszem ez jelenleg túlnő rajtam.

Kijött még a vizsgálat alatt, hogy érzékenyebb a következőkre:
erős pozitív reakció: tehéntej
közepesen érzékeny: rizs, mandula, glutén,
enyhén érzékeny: teljes tojás, zöldség keverék (borsó, lencse és bab), kesudió, szójabab (bár ezt nem kapja direkt, max valamiben volt),
Egyenlőre a tejes termékeket száműzzük, a többi nem hiszem hogy problémát jelentene, és azért valamit ennie is kéne a gyermeknek :)

A teszt által kimutatható élelmiszerek és élelmiszer-alapanyagok:
alma, földieper , rák- és kagyló mix, bárányhús , glutén, rizs, brazil dió , gomba, rozs, brokkoli , grépfrút, sárgarépa, burgonya, gyömbér, sertéshús, búza, kakaóbab, szójabab, csirkehús, káposzta, tea, dinnye mix, kesudió, tehéntej, dió, kukorica, teljes tojás, durumbúza, mandula, tonhal, édesvízi hal mix, marhahús, uborka
élesztő, narancs és citrom, zab, fehér hal mix, olajbogyó, zeller, fekete ribizli, paprika mix, zöldség mix
fokhagyma, paradicsom, földimogyoró, póréhagyma. 

Kókusztej házilag:
Hozzávalók: 100g kókuszreszelék,800ml víz, csipet só,1 ek. nyírfacukor/xilit (ezt még nem tettem bele)
1. Egy éjszakára, de legalább 4-6 órára áztassuk be 400ml vízbe a kókuszreszeléket. Itt tudjuk szabályozni a kókusztej minőségét: ha forró, de nem forrásban lévő vizet használunk, és/vagy jó sokáig hagyjuk állni (akár egész éjjel), akkor erősebb kókusz íze lesz, a forró vízzel pedig több zsír oldódik ki, így zsírosabb is.
Ha hosszú ideig áztatjátok, tegyétek hűtőbe a keveréket, akár a mandulatejnél!
2. Öntsük turmixgépbe a keveréket és a másik 400ml vízzel öblítsük utána az edény faláról az utolsó kókuszpelyheket is.
3. A só és nyírfacukor hozzáadása után turmixoljuk összesen 2-3 percig a keveréket, majd szűrjük le egy megfelelő textillel (szűrő). Kész!
Ebből kb. 7,5dl kókusztej lesz. Nagyon finom csak úgy, magában is, de főzhetünk is vele, vagy készíthetünk belőle egy egzotikusabb ízvilágú tejes kávét.
Nyírfacukorral édesítve kb. 2,5g CH/100ml. Ha édesítőszerrel készülne, akkor csak kb. 1,2g CH/100ml lenne.
Hűtőben tárolva akár egy hétig is eláll.

A rizstejes bevallom őszintén, hogy boltit vettünk :)

Hajrá, tej mentes élet :)
A teszt:


Nincsenek megjegyzések: