2016. december 26.

Tobii-s tapasztalat



A Facebook-ra már több képet és videót feltettem a Tobii-val kapcsolatban, most pár szóban le is írom mi is ez valójában. 

Először is szeretnénk megköszönni a Lépjünk, hogy léphessenek segítségét a Tobii-s eszköz kipróbálásához. Több családnak tudtak segíteni abban, hogy ez az eszköz a fogyatékkal élő gyerekek kommunikációs fejlődését segítsék, ezeket az eszközöket ingyen tudták a családoknak kiadni, amíg volt rá támogatásuk. Sajnos ez a támogatási forrás megszűnt (lejárt), de reméljük, hogy újra sikerül, mert a gyerekeink előtt kitárul a világ. Nem kell fizikailag megmozdulnia valamiért, hiszen nem is tud, így nincs azzal probléma, hogy „fogd meg”….. Nem kell szavakkal elmondania hogy mit szeretne, mert a programba erre is van lehetősége, „csak” rá kell néznie.
A Tobii egy szemmel vezérelt egér. 

Igen, bátor vállalás ez nálunk, mivel Ferkó ugye látássérült (is), és nem tudni mennyit lát (de most már egyre jobb képünk van ezzel kapcsolatban is)
A programnak van egy kommunikációs szoftvere, amiben nagyon sok lehetőség van. Tudunk benne akár igen/nem választ készíteni, amire ha ránéz a gyermek megszólal a rá mondott szó igen/nem. Lehet bele videókat készíteni, amit én már el is kezdtem. A lényege, hogy hangszerek képét tettem egy lapra, jelen esetben 6 kép van, és ha ránéz az egyikre, akkor elindul egy videó, az adott hangszerrel. Jöhetnek rá mesék, amik ugyanígy mennek majd, ha ránéz, akkor elindul a kiválasztott mese. 

Még szükségem van segítségre a program szerkesztéséhez.
Lehet bele tárgyakról is feltenni képeket, így pl meg tudom majd kérdezni, hogy mit szeretnél csinálni? és beleteszek eszközökről képet. A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen :)
Vannak hozzá játékok is, amiket 2 hetes próbaverzióval ki lehetett próbálni, de sajnos ebből csak 2 olyan játék volt amit Ferkó tud kezelni. Voltak benne repülősek is, de azoknak rövid pályájuk van, így hamar véget ért 1-1 játék. 

Ferkó érti, hogy mit kell csinálni, játszik is vele, és így a kommunikáció megvalósítására komoly lehetőség van. Ünnepek előtt sikerült még találkozni a kapcsolat-os hölggyel (területi képviselőnek is mondanám :) ), és mivel megvesszük az egész Tobii-s történetet, így az egyik játéknál több lehetőséget is ki tudunk próbálni, míg a saját kulcsunk meg nem érkezik.
Szerencsére a napköziben is fogják használni, most már csak az ünnepek után, de nagyon örülök, hogy közösen fejlesszük Ferkót. 

Hajrá kicsi emberkém :) 

Képekben:
Itt a feladat az, hogy az összes buborékot le kell törölni a szivaccsal (ezt irányítja a szemével), a következő pályán virágok vannak,

Majd van olyan online játszható játék, ahol a kukacot irányítja:
Link: Tobii kukac videó.


És amikor Mama szurkol és segít játszani:)




Nincsenek megjegyzések: