2018. január 27.

Tv riport folytatása




Kagyemo bemutatkozás!  


A tv riport szuper lett, de azt hiszem picit tisztázásra szorul a helyzet.
Mint azt sokan tudjátok, Ferkónak lett egy gyomorszondája. Ezzel semmi baj nincs, sőt, előbb kellett volna meghozni ezt az irdatlan nehéz döntést, de most már ezen is kár rágódni, meglett és szépen működik, de és itt jön a nagy DE. Az előző napköziben történek dolgok, amik miatt Ferkót onnan elhoztuk és megszüntettük az ottani státuszát. Jelenleg a Gyömrői spec suliban van felvéve, de mivel halmozottan fogyatékos gyermek, fejlesztő nevelésben kéne részesülne. Ezt a szuper kifejezést valami nagyon okos emberke kitalálta, és a lényege hogy kis létszámú csoportot kéne létrehozniuk a spec iskoláknak, de mivel 1 gyermek 3 főnek számít a csoportlétszámba így nagyon kevés gyereket tudnak felvenni. Nem kapnak az iskolák annyi támogatást, ha jól tudom, nem számolnak el 1 gyerekre valóban 3 főt, csak a létszámba számítanak, anyagilag (itt) sem. Szóval nem éri meg csúnya szóval.
Jelenleg ahol nincs ilyen csoport, és amelyik gyerek ellátatlan, neki utazó pedagógus JÁR!!!! a szakértői bizottság által meghatározott óraszámba, ez maximum heti 20 óra, vagyis nem is 20 óra mert csak 20*45 perc, mert hát ugye az iskolarendszer itt is kötelező. Ha jól gondolom, a törvényalkotónak fogalma sincs milyen is egy halmozottan fogyatékos gyermek. Itt nincs 10-15 perc szünet…. vagyis szerintük van.
És ebből az egész káoszból és szerencsétlenkedésből jött, hogy hozzuk létre a Kacifántos Gyerekeink Mosolyáért Alapítványt (KAGYEMO), aminek a lényegét röviden úgy írnám, hogy a súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekek, fiatal felnőttek nappali fejlesztő, nevelő, oktatási intézménye. Még rövidebben, családias napközi kacifántos gyerekeknek, ahol tényleg az Ő boldogságuk a fontos.
A napköziben nem fogunk senki között különbséget tenni, a fiatal felnőtt is bevonható a kicsikkel közösségbe, hiszen attól mert magasabb a kora, nagyon jól foglalkoztatható és végre Ő is hasznosnak érezheti magát.
Jelenleg már kérvényeztünk egy ingatlant Maglód Város Önkormányzatától, erre még nem kaptunk választ. Nem, nem örökbe szeretnénk, hanem hosszú távra, ha lehet ingyenes használattal :). A felújításhoz biztosan támogatásokat fogunk kérni, de még előbb legyen meg az ingatlan és lássuk, hogy mit szükséges átalakítani.
A napköziben nem lesz probléma, ha valakinek pl inhalálás szükséges, vagy epilepsziás vagy bármi más kacifántossága van, hiszen a saját egyedi gyerekünkből kiindulva, nincsenek akadályok, mindent meg lehet oldani, csak kicsit emberibbnek kéne lenni.
Már most nagyon sok munkánk van abban, hogy ez a spec napközi beindulhasson, nagyon sok szervezet van mellettünk és pl a Monori Tankerület is támogatását jelezte, csak induljunk el :)
Ami ugye nem is olyan egyszerű, hiszen a gyógypedagógusok eltűntek. Nincs elég képzés, és sokan magán úton foglalkoznak az otthonukban azokkal a személyekkel, akiket odavisznek. Persze, értem én, hogy jó a magánszektor, de azért na… Nagyon sok család nem tudja kifizetni a 3-4-5-6ezres óradíjakat….
Jelenleg is azon dolgozunk, hogy államilag befogadott intézmény lehessünk, és ne csak a végzett gyógypedagógusokat lehessen alkalmazni, hanem a segítőket, asszisztenseket, dadusokat is, hiszen rájuk is nagyon nagy szükségünk lenne és a szakértelmük nélkül nem megy, de béreket fizetni mindenkinek nem tudunk önerőből.
Számunkra ebből semmiféle anyagi plusz nem keletkezik, sőt, mi adunk az ügyhöz, de akkor is megcsináljuk és tudom, hogy nagyon, de nagyon szuper helyet hozunk össze.
Összefogással hiszem, hogy sikerül.

Nagyon köszönöm a sok üzenetet a tv riport óta, de nem akarjuk már Ferkót olyan helyre vinni, ahol nem tudom pontosan mi is zajlik abban az időben míg nem velünk van, és nem szeretném utaztatni órákat 1-2 óra foglalkozásért amit vagy megkap vagy nem, és persze mindezért fizessek. Hiszen JÁR neki is a fejlesztés, napközi, foglalkozás INGYEN. Ezért alakult meg a KAGYEMO, és harcolunk a gyerekeink jogaiért.


Nem elhanyagolható az a tény, hogy ha a gyermek napközbeni ellátása megoldott, a szülő el tud helyezkedni a munkaerő piacon és nem utolsó sorban  a családok élete élhetőbb lesz.

Nincsenek megjegyzések: